Liveblog Zuidlaardermarkt


Volg hier het liveblog van de 818e Zuidlaardermarkt.

15.00 uur: Marktmeester Jaap Mellema blikt terug op paardenmarkt

Het is 15.00 uur, en dat betekent dat de paardenmarkt sluit. Marktmeester Jaap Mellema is 'dik tevreden' over deze editie van de Zuidlaardermarkt.
"Zulk weer, zoveel mensen op de been terwijl het geen vakantie is en zoveel verkochte paarden, daar ben ik ontzettend blij mee", aldus Mellema.

Met het sluiten van de paardenmarkt sluit ook dit liveblog over de 818e Zuidlaardermarkt. De warenmarkt en de kermis zijn natuurlijk wel gewoon nog open. We hopen dat jij er net zo van genoten hebt als wij. Tot volgend jaar!

Zuidlaardermarkt 2018 marktmeester op paardenmarkt

14.30 uur: Lanbouwshow

Ook onze jongste bezoekers genieten met volle teugen op de landbouwshow van de Zuidlaardermarkt.

Zuidlaardermarkt 2018 impressie landbouwshow

13.15 uur: Assistent marktmeester Gertjan Timmer is trots

De paardenmarkt in Zuidlaren is sinds dit jaar gecertificeerd verzamelcentrum. “We zijn één van de drie paardenmarkten in Nederland die over dit certificaat beschikken”, vertelt assistent marktmeester Gertjan Timmer. “Dat betekent dat we onze controles nog verder geïntensiveerd hebben. Met ruim 20 vrijwilligers, twee dierenartsen en een aantal medewerkers van de NVWA zien we erop toe dat alles goed verloopt. De kracht van de Zuidlaardermarkt is dat er veel handelaren uit het buitenland komen, dan is belangrijk dat je direct kunt certificeren. Ongeveer een derde van de paarden gaat naar de export. Ik ben er trots op dat we dat in Zuidlaren voor elkaar hebben gekregen.”

Zuidlaardermarkt 2018 assistent marktmeester bij de Export

13.00 uur: Bij ‘Export’ achter de schermen

Alle paarden die vandaag verkocht worden aan buitenlandse handelaren, gaan eerst langs ‘export’. Daar vindt een intensieve controle plaats. Na een eerste toegangscontrole, worden de paspoorten van de paarden gecontroleerd en ingevoerd in een Europees registratiesysteem. Ook wordt erop toegezien dat het vervoer voor de paarden schoon is en voldoet aan de technische eisen. Daarna vindt samen met een dierenarts van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een medische check plaats. Pas als alles goed bevonden is, wordt een gezondheidscertificaat afgegeven en mogen de paarden vertrekken.

Zuidlaardermarkt 2018 loket Export paarden
Zuidlaardermarkt 2018 Export paarden

11.00 uur: Persconferentie

1.354 PAARDEN EN 22 EZELS OP DE ZUIDLAARDERMARKT

Een warme, vrolijke en gezellige markt, waarop de bezoekers zich goed vermaken. Dat is het beeld van de 818e Zuidlaardermarkt dat burgemeester Marcel Thijsen tijdens de traditionele persbijeenkomst schetste. U kunt nog tot 17.00 uur een bezoek brengen aan de markt. De handel op de paardenmarkt stopt om 15.00 uur.

Minder paarden, maar hoge kwaliteit
Dit jaar staan er minder paarden op de markt dan vorig jaar (2017: 1.754 paarden en 22 ezels). “Maar dat was ook wel een uitschieter”, vertelt Thijsen. “Kijk je naar de jaren daarvoor, dan zitten we op een prachtig gemiddelde.” Volgens dierenarts Dieter Zweers is de kwaliteit van de dieren erg goed dit jaar. “De paarden zien er gezond uit en zijn weldoorvoed. Ook de manier waarop de handelaren omgaan met hun dieren is goed.” Daarnaast vertelt Rinus Bakker, voorzitter van de Centrale bond van Paardenhandelaren, dat er dit jaar minder veulens geboren zijn. “Hierdoor is het aanbod kleiner en zijn de prijzen beter. Er wordt gemiddeld genomen tien procent meer betaald voor een paard.”

Met de tijd meegaan
Thijsen vertelt dat je met de tijd mee moet gaan, als je de Zuidlaardermarkt de komende 800 jaar wilt blijven organiseren. “Ieder jaar voeren we weer verbeteringen door. Veruit de meeste hiervan zijn gericht op het dierenwelzijn. Zo is het cameratoezicht dit jaar uitgebreid en richten we ons ook op de paardenmarkt om te zien of de paarden wel voldoende te eten en te drinken krijgen. Wanneer het ons opvalt dat iemand zijn paarden onvoldoende voert gaan we daar heen om dat alsnog te regelen.”

Rustige markt, nauwelijks incidenten
Namens de politie vertelde Henk Dassen dat de Zuidlaardernacht en –markt tot nog toe zeer rustig verlopen is. “Er waren nauwelijks incidenten. Slechts één aanhouding, wegens vals geld.” Daarnaast is een vrouw getrapt door een paard. Zij kon lopend het terrein verlaten en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het paard dat hierbij betrokken was, werd van de paardenmarkt verwijderd.

10.50 uur: Gezellig druk op de warenmarkt

Het publiek weet de warenmarkt inmiddels goed te vinden. Of je nou op zoek bent naar kleding, snuisterijen, groente en fruit of toch die Zuidlaarderbol...er is weinig wat je hier vandaag niet kunt vinden.

Zuidlaardermarkt 2018 warenmarkt in volle gang

10.30 uur: Kijkje in het commandocentrum

In het commandocentrum zitten alle hulpdiensten bij elkaar om ervoor te zorgen dat iedereen een mooie Zuidlaardermarkt beleeft. Afgelopen nacht was men ook al in touw. De nacht verliep rustig en zonder grote incidenten. Gewaarschuwd wordt wel voor vals geld en zakkenrollers. Blijf dus op je hoede!

Zuidlaardermarkt 2018 commandocentrum

10.00 uur: Dagje Zuidlaardermarkt? Kom met de bus!

Er staan inmiddels files op de N386 vanuit Vries naar Zuidlaren en op de N34 van Gieten naar Zuidlaren.
Advies: kom vandaag met de bus naar de Zuidlaardermarkt. Er rijden extra bussen naar het dorp. Klik hier voor meer informatie.

07.30-09.00 uur: Rondje paardenmarkt

Henk Kats uit Epe is al dertig jaar trouw aanwezig als handelaar op de paardenmarkt. “Hobbymatig hoor, ik vind het gewoon leuk om paarden voor andere mensen te verkopen. De sfeer is altijd goed en je komt ieder jaar weer mensen tegen aan wie je een paard hebt verkocht. Dat is gewoon leuk!” Dit jaar heeft Henk naar eigen zeggen het beste paard van de Zuidlaardermarkt bij zich. “Het beenwerk, de statuur, het is gewoon een prachtig paard. Die raak ik nog wel kwijt vandaag.”

Zuidlaardermarkt 2018 handelaar met paard

Een bekende boer op de markt! Boer Marnix uit Boer zoekt Vrouw maakt ook een rondje over de paardenmarkt. Hij is een vaste bezoeker van de markt: al zeker twintig jaar komt hij naar de paarden kijken én een lekker bakkie koffie scoren.

Eva (14) is vaste bezoeker van de paardenmarkt. “Ik vind het leuk om de paarden te aaien. We gaan er geen eentje kopen. Ik zou wel willen, maar thuis hebben we er al drie.”

Zuidlaardermarkt 2018 meisje met paard

 

06.30 uur: Warenmarkt komt op gang

De ‘good old’ Zuidlaarderbol mag vandaag natuurlijk niet ontbreken. Vanaf 06.00 uur is ook de warenmarkt geopend. Deze heren zijn hier nog aan het opbouwen, ondertussen hebben ze de eerste bollen verkocht. Ze staan al zeker vijftig jaar op de markt in hun eigen dorp.

Zuidlaardermarkt 2018 warenmarkt Zuidlaarderbollen

06.06 uur: Selfie met de burgemeester

Zoals ieder jaar wordt de burgemeester omringd door door feestgangers die graag met hem op de foto willen. Of zoals een van de bezoekers zei:”Hier heb ik de hele nacht op gewacht. Nu kan ik naar bed.”

Zuidlaardermarkt 2018 feestgangers op de foto met de burgemeester

06.00 uur: Opening Zuidlaardermarkt

Burgemeester Thijsen verklaart de 818e Zuidlaardermarkt voor geopend!

Zuidlaardermarkt 2018 opening door burgemeester 06.00 uur

05.53 uur: Op naar de klok

Onder muzikale begeleiding is de burgemeester met genodigden op weg naar de klok bij de Grote Brink voor de officiële opening van de Zuidlaardermarkt.