Landbouwgrond van gemeente in Midlaren wordt nieuwe natuur


De gemeente heeft 6 hectare landbouwgrond in het Noordmagebied verkocht aan de provincie Drenthe. Die wil het gaan gebruiken om er een natuurlijke verbinding van te maken tussen het Zuidlaardermeergebied en natuurgebied Tusschenwater.

Wethouder René Kraaijenbrink grijpt de kans om mee te werken aan natuurontwikkeling in het Noordmagebied met beide handen aan: “Wij hadden als gemeente geen concrete plannen met de grond. Terwijl het precies op de goede plek ligt voor de provincie Drenthe. Hun plan voor nieuwe natuur tussen twee prachtige gebieden in spreekt ons heel erg aan.”

“Wij dragen graag bij aan initiatieven die de biodiversiteit en daarmee de natuur verder versterken”, aldus Kraaijenbrink. “Door de nieuwe verbinding kunnen verschillende diersoorten zich vrij bewegen tussen het Zuidlaardermeergebied en natuurgebied Tusschenwater. Denk aan dieren als kikkers en salamanders. Verder kunnen insecten en vogels in het Noordmagebied straks ongestoord hun gang gaan en is er ruimte voor een grotere variatie aan plantensoorten.”

Het is niet de eerste keer dat B&W grond in het Noordmagebied verkoopt voor natuurontwikkeling. In november 2017 werd ook al landbouwgrond aan stichting Het Drentse Landschap verkocht. Deze stichting werkt samen met de provincie Drenthe aan de natuurontwikkeling in het Noordmagebied.

Hoe de nieuwe natuur er uit komt te zien, moet nog worden uitgewerkt door de provincie en stichting Het Drentse Landschap. Daarnaast moet de bestemming van een deel van het gebied nog worden gewijzigd in ‘natuur’. Hierover neemt de gemeenteraad van Tynaarlo op termijn een besluit.