Huurcontract voor tijdelijke Albert Heijn, B&W wel in hoger beroep

Het college van B&W biedt de Albert Heijn deze week het huurcontract aan voor een tijdelijke supermarkt op het voormalige Prins Bernhardhoeve-terrein. Dit is conform de uitspraak van de rechter in het kort geding. Tegelijkertijd heeft het college besloten om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, omdat er teveel open einden in zitten. Wethouder ruimtelijke ordening René Kraaijenbrink daarover: “In de tussentijd zullen wij uiteraard meewerken aan de komst van een tijdelijke Albert Heijn op het PBH-terrein.”

Het gaat om de toekomst van Zuidlaren

Wethouder Kraaijenbrink licht het besluit toe: “Dit college blijft zich inzetten voor de toekomst van Zuidlaren. Een prachtig en sfeervol brinkdorp, met een uniek karakter. Dat moeten we behouden en versterken. We willen een bruisend centrum, met een goede verkeers- en parkeersituatie en een toekomstbestendig winkelaanbod. We investeren in Zuidlaren als toeristisch hart van de regio. Een dorp waar het prettig wonen is. Dat vraagt om één samenhangend en breed gedragen plan waar het dorp de komende 40 jaar mee vooruit kan. Waar Zuidlaren trots op kan zijn. Dáár gaat het ons om.”

Zuidlaren heeft lang genoeg gewacht

Een tijdelijke supermarkt staat de centrumontwikkeling in de weg, zo is de overtuiging van B&W. “Het haalt het tempo uit de plannen. En Zuidlaren heeft lang genoeg gewacht”, benadrukt Kraaijenbrink. “Eind dit jaar presenteren we een schetsplan, 2021 moet de schop de grond in. We kunnen niet bouwen als er de komende vier jaar een tijdelijke winkel staat op het voormalig PBH-terrein. Want dat is de termijn die de rechter heeft opgelegd.”

Een plan voor alle ondernemers in het centrum

B&W verwachten verder dat de tijdelijke winkel nadelige effecten heeft voor andere ondernemers in het centrum. “Wij willen niet tijdelijk de problemen oplossen van één winkelier. Terwijl andere ondernemers vergelijkbare problemen hebben. Dat is niet eerlijk. Bovendien heb je de consequenties van de uitspraak voor wat betreft het parkeren op bijvoorbeeld de grote Brink niet in de hand,” aldus Kraaijenbrink.

Verder neemt de leegstand in het centrum nu al toe. Kraaijenbrink: “Als dan ook nog het pand van de supermarkt leeg komt te staan, kan er een domino-effect optreden en is er een reële kans op nog veel meer leegstand en verpaupering. Daarom is het belangrijk om met alle belanghebbenden zo snel mogelijk een samenhangend en gedragen plan te maken voor het hele centrum. Dan kun je ook maatregelen nemen rondom winkelpanden die eventueel vrijkomen.”

Unieke mogelijkheid om tot een plan te komen

Om tot een goed centrumplan te komen staat 2019 in het teken van een intensief participatieprogramma. De gemeenteraad gaf 5 februari groen licht voor de aanpak. Het college vindt dan ook dat iedereen, ook de Albert Heijn, vanuit een gelijke positie mee moet kunnen doen. Wethouder participatie Pepijn Vemer: “We hebben een unieke mogelijkheid om samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden één samenhangend en gedragen plan te ontwikkelen voor het hele centrum. Dat is de opdracht die we van de gemeenteraad hebben meegekregen. Dit kunnen we maar één keer goed doen. En die mogelijkheid pakken we met beide handen aan.”