Drentse praktijktest CoronaMelder van start

Het coronavirus is er nog steeds, ook in Drenthe. Om de kans op verspreiding te beperken, start op 17 augustus de praktijktest van CoronaMelder. Als Drent kun je meedoen aan de praktijktest. Ga naar de appstore op je telefoon, download de CoronaMelder app en help te testen hoe CoronaMelder werkt.

Zo doe je mee aan de praktijktest

Inwoners en bezoekers van Drenthe kunnen vanaf 17 augustus eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. Dit doe je zo:

  1. Download de app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden.
  2. Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat je toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als je besmettingsgevaar hebt gelopen.
  3. Ook is het belangrijk dat je je bluetooth aanzet én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent.
  4. Ben je minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben? En heeft deze persoon de CoronaMelder app? Dan krijg je als deze persoon zijn codes met de GGD deelt een melding met het advies thuis te blijven en je 7 dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als je geen klachten hebt.
  5. Krijg je geen melding? Dan hoef je niets te doen. Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kun je deze app blijven gebruiken. Je kunt de app gewoon op je telefoon laten staan.

Als je het installeren van de app lastig vindt, vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Of neem contact op met de helpdesk via 0800 1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.

Waarom meedoen?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Tijdens de praktijktest wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of het werkproces van de GGD’en goed aansluit bij de app.

Met de resultaten van de praktijktest worden de app en het werkproces geoptimaliseerd. Deelname aan de praktijktest en gebruik van de app is vrijwillig.

5 weetjes over CoronaMelder

  • De app is nog in ontwikkeling.
  • Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken.
  • CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar je bent en kan je niet volgen.
  • In de app vul je geen persoonlijke gegevens zoals je naam of telefoonnummer in.
  • CoronaMelder geeft geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk ook 1,5 meter afstand te houden en veelvuldig je handen te wassen.

Meer weten?

Lees meer over CoronaMelder op coronamelder.nl of rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app. Voor technische vragen over de app of hulp bij instellen kun je contact opnemen met de helpdesk via 0800 1280.