De opvang van Oekraïense vluchtelingen: hoe gaat het nu in de gemeente?

Sinds enkele weken vangt de gemeente Oekraïense vluchtelingen op in Tynaarlo, op vakantiepark Akenveen en op vakantiepark De Eswal in Vries. Beide parken zitten nu zo goed als vol, met in totaal 140 vluchtelingen opgevangen in zogeheten ‘tiny houses.’

Wethouder Pepijn Vemer is tevreden over de opvang. “In het begin zit je als gemeente in de crisisstand: er moet ongelofelijk veel tegelijk geregeld worden en elke dag komen er nieuwe Oekraïense vluchtelingen aan die je zo snel mogelijk wegwijs wilt maken. Nu merk ik dat we in wat rustiger vaarwater terecht komen. Dat is voor de bewoners van de tiny houses fijn, maar ook voor de mensen die op de locaties aanwezig zijn iets prettiger werken.”

Vrijwilligers

Waar in eerste instantie ambtenaren van de gemeente de opvang van de vluchtelingen regelden, zijn er nu locatiemanagers aangenomen die het reilen en zeilen op beide parken coördineren. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers die hun steentje bijdragen. Iets waarvan Vemer zeer onder de indruk is. “In korte tijd hebben zich via kerken uit de hele gemeente mensen gemeld om te helpen op de locaties en iets voor deze mensen te betekenen. Kleding inzamelen, fietsen langsbrengen, met zieke mensen naar de dokter, taalles geven: je kunt het zo gek niet bedenken of vrijwilligers zijn ermee bezig. Ik vind dat echt hartverwarmend en ben deze mensen heel erg dankbaar.”

De komende tijd zullen de Oekraïense vluchtelingen vooral kennismaken met de omgeving, op zoek gaan naar werk en een school voor de kinderen zoeken. De gemeente wil daarbij vooral de zelfstandigheid van de mensen bevorderen. “Hoe lang de oorlog nog duurt en of en wanneer deze mensen terug kunnen weet niemand”, zegt Vemer. “Maar ik ben blij dat we deze mensen voor nu een veilige plek kunnen bieden.”

Wilt u ook graag vrijwilligerswerk doen op de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen, De Eswal en Akenveen? Meld u dan aan door een e-mail te sturen naar oekraine@raadvankerkenzuidlaren.nl Alle kerken in de gemeente Tynaarlo werken hierin samen om het vrijwilligerswerk te coördineren.