Milieustraat gesloten op zaterdag 27 april

In verband met Koningsdag is op zaterdag 27 april de milieustraat gesloten. 

College B&W steunt luchthaven Eelde in afwachting van besluit over rijksbijdrage

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om Groningen Airport Eelde (GAE) financieel te steunen in afwachting van een besluit van het Rijk over een bijdrage in de financiering van beheer en onderhoud van de luchthaven.

Voortbestaan GAE

Het reilen en zeilen van GAE stond al langer onder druk, maar als gevolg van corona lopen de inkomsten nog verder terug. Dit terwijl de vaste lasten blijven. GAE zegt voor haar voortbestaan jaarlijks zes tot acht miljoen euro van het Rijk nodig te hebben voor beheer en onderhoud van de luchthaven. De verwachting is dat uiterlijk in 2023 duidelijk is hoe het volgende kabinet tegen een rijksbijdrage in GAE aankijkt.

Waarom rijksbijdrage?

GAE is door het Rijk aangemerkt als luchthaven van nationaal belang. In de nieuwe luchtvaartnota wordt gekoerst op een een-systeemgedachte voor de Nederlandse luchthavens van nationaal belang. Dat betekent dat de luchthavens elkaar versterken in plaats van beconcurreren. Daardoor zou de luchthaven in Eelde een sterk verbeterde uitgangspositie hebben. Het duurt alleen nog even voor hier meer duidelijkheid over is. In afwachting daarvan koerst de luchthaven op een bijdrage van de rijksoverheid.

B&W willen eerder beschikbaar gestelde bijdrage versneld uitkeren

Tot het Rijk beslist, zal er op een andere manier geld moeten komen om de luchthaven in de benen te houden. Daarom willen B&W van Tynaarlo samen met de andere aandeelhouders een deel van het geld dat ze in 2017 al beschikbaar hebben gesteld voor de luchthaven, versneld uitkeren in de komende twee jaar. In totaal kwam er vier jaar geleden 46 miljoen euro op tafel voor een periode van tien jaar. Waarvan 30 miljoen voor een jaarlijkse bijdrage voor beheer en onderhoud en de brandweer: een gemiddelde bijdrage van drie miljoen per jaar. In het voorstel dat nu voorligt wordt er dit jaar in plaats van drie miljoen, ruim vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor GAE en volgend jaar zes miljoen euro.

Voor de gemeente Tynaarlo, die 4% van de aandelen in haar bezit heeft en naar rato bijdraagt, gaat het om bedragen van €46.965 in 2021 en €120.000 in 2022 die eerder dan gepland aan de luchthaven worden uitgekeerd.

Versneld uitkeren vanuit belang luchthaven

Wethouder Wiersema legt uit waarom Tynaarlo bereid is de komende twee jaar versneld uit te keren: “Uiteindelijk gaat het erom of het Rijk al dan niet bereid is om bij te dragen. Zolang daar nog geen uitspraak over is gedaan steunen wij GAE. De situatie is er nijpend en we willen sluiting terwijl de haven in zicht is koste wat het kost voorkomen.” Daarbij benadrukt zij het belang van de luchthaven voor Tynaarlo: “Naast het aanbod van vluchten, zorgt de luchthaven voor bedrijvigheid en daarmee werkgelegenheid in onze gemeente en in het hele Noorden.”

Ook vindt het college het behoud van de luchthaven onder andere van belang vanwege de landingsplek voor de traumahelikopter en de vluchten waarbij organen voor transplantaties worden vervoerd. En steunt het college het streven van de luchthaven om zich meer te gaan richten op duurzaamheid en innovatie. De luchthaven kan zich hiermee onderscheiden en een belangrijke rol spelen in de noodzakelijke veranderingen in de luchtvaart.