Buurtproject Ter Borch vierde plek in landelijke finale

Het project 'Naar school gaan is leuk!’ uit Ter Borch heeft de vierde plek gehaald in de landelijke finale van ‘Kern met Pit’.

In januari won het project al de Drentse ‘Kern met Pit-trofee’. In de finale streden de twaalf provinciale winnaars om de landelijke Gouden Pit trofee.

Het idee voor de Ter Borchse project ontstond tijdens de mobiliteitsweek in 2016. Toen hebben leerlingen van de groepen vijf van cbs De Rietzanger en obs Ter Borch in opdracht van de gemeente ontwerpen gemaakt voor speeltoestellen voor de omgeving van de school.

Technasiumleerlingen van het Stadslyceum uit Groningen hebben de ontwerpen vervolgens verder uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in obstakels en spelletjes langs de weg naar school, zoals vrolijke hinkelpaden, een zelfontworpen balanceerelement en gekleurde stappaaltjes.

Het idee hierachter is dat de speeltoestellen kinderen uitnodigen om lopend of fietsend naar school te komen in plaats van met de auto.

Het project kreeg 359 publieksstemmen. De jury was lovend: “Mooi hoe leerlingen invulling geven aan hun eigen woon- en leeromgeving, waardoor het naar school gaan een activiteit wordt. En een mooie manier om de omgeving van de scholen meer autovij te krijgen.”