Basisscholen aan de slag met afval scheiden


Alle basisscholen in Tynaarlo gaan afval scheiden. Zij hebben hiervoor een PMD container gekregen van de gemeente. Ruim de helft van de scholen gaan daarnaast ook zelf composteren en hebben daarvoor een eigen compostvat gekregen. 

Door zelf te composteren, verminderen basisscholen hun afvalstroom. Tegelijkertijd leren leerlingen dat afval ook grondstof is.

Maar composteren, hoe doe je dat nou? Leerkrachten van de basisscholen die aan de slag gaan met composteren volgden een introductieles om hier meer over te leren. De les werd gegeven door Agnes Bakker van IVN natuureducatie. Zij gaf de leerkrachten tal van ideeën om op de eigen school met compostlessen aan de slag te gaan. Zo oefenden ze met het maken van een eigen compostfabriekje in een melkpak, en leerden ze hoe ze op school samen met de leerlingen een wormenbak kunnen maken.

In het najaar wordt aan de basisscholen die zijn aangesloten bij het IVN scholennetwerk natuur en milieu educatie een afvalproject aangeboden. Leerlingen doen dan nog meer kennis op over afvalscheiding. Het project wordt afgesloten met een theater voorstelling over afval.

basisschoolleerkrachten in klaslokaal leren hoe ze een wormenbak kunnen maken met kinderen
Basisschoolleerkrachten krijgen introductieles composteren