Aftrap ‘Scoor een Boek!’ OBS de Schuthoek

Maandag 4 februari trapte wethouder Pepijn Vemer het project ‘Scoor een Boek!' af op OBS De Schuthoek in Zuidlaren. Een leesbevorderingsproject van de Biblionet Drenthe in samenwerking met voetbalclub FC Groningen, de gemeente Tynaarlo en de gemeente Noordenveld.

Het project koppelt de populairste sport van de wereld aan lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen vijf en zes te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen.

Voetbalstickers

Leerlingen van 26 basisscholen uit de gemeente Tynaarlo en Noordenveld doen hieraan mee. Bij ieder uitgelezen boek plakken ze een voetbalsticker op de poster die in de klas hangt. Ze worden via videoboodschappen aangemoedigd door een voetbalspeler van FC Groningen en de educatiemedewerkers van de bibliotheek.

Wethouder Vemer leest zelf veel en vertelde de leerlingen waarom hij dat zo graag doet: “Als je niet leest leid je één leven, als je leest kun je wel 1000 levens leiden!” Hij juicht het leesbevorderingsproject toe.

 ”Een leuke manier om ook de kinderen die wat minder makkelijk een boek pakken te stimuleren om te lezen. En voor de kinderen die dat al veel doen is het een mooie bevestiging dat ze goed bezig zijn en vooral zo door moeten gaan.” Met een scheidsrechtersfluitje verklaarde hij het project voor geopend.

Voor het hele gezin

Ook de gezinnen van de deelnemende leerlingen worden opgeroepen om thuis bij te houden hoeveel boeken ze lezen. Het hele gezin mag meedoen: jong en oud. Net als in de klas gaat het gezin op een poster bijhouden hoeveel boeken er zijn (voor)gelezen.

Na ruim 12 weken lezen, sluiten de leerlingen het project sportief af en wordt bekend gemaakt hoeveel boeken er zijn gelezen op school en thuis.